HTML

Félelem, a különleges emberek barátja

A blog nem saját gondolatokat tartalmaz, magyar fordítása egy remek könyvnek azon barátaim számára, akik még küzdenek az angollal. Cím, szerző nem kerül nyíltan feltüntetésre attól való félelmemből fakadóan, hogy a blogot copyright okok miatt megszüntethetik, mielőtt az végigolvasható lenne.

Friss topikok

Linkblog

A kacsa jelenség

2009.12.09. 11:30 efund

Konfrontációs helyzetekben, különösen az üzleti életben és az utcai harcban, az egyén ellenére válik, ha a félelemérzetét kimutatja, ez a gyengeség jeleként értelmezhető. Ilyen helyzetekben bölcs dolog elrejteni az adrenalin hatásait a külvilág elől. A kutya támad, ha megérzi a félelmet, ugyanez igaz az emberre is az élet számos területén, az értékesítéstől kezdve az utcai harcig bezárólag.

A kacsa a kívülálló számára méltóságteljesen és elegánsan siklik a víz felszínén, a vízfelszín alatt a kis úszóhártyás lábai viszont sebesen tapossák a vizet. Ha megértjük és kontrolláljuk az adrenalin hatásait, akkor ezeket a hatásokat el tudjuk rejteni mások elől, hogy teljesen higgadtnak és nyugodtnak tűnjünk. Ettől a környezeted arra a következtetésre jut, hogy nem félsz. Ahogy egy régi mondás is tartja: „Amikor a képességek egyenlők, a magabiztosság lesz a döntőbíró”.

 

Ahogy korábban már említettem, ha felismerjük a félelem érzését és megértjük a mechanikáját, az minimalizálni fogja a vele járó sokkos állapotot. A legjobb módja a félelemtől való megszabadulásnak az, ha elfogadjuk. Ne ess pánikba, ne engedd, hogy zsaroljon az érzés, és ne engedd, hogy irracionális gondolatok kavarogjanak a fejedben, amelyek további félelmekhez vezetnek. Engedd be őket az elmédbe, majd engedd ki onnan, semmilyen formában ne kapcsolódj hozzájuk. Természetesen ha döntést kell hoznod, akkor azt jobb minél előbb megtenni, mivel a határozatlanság a stressznek és a félelemnek a melegágya. Hozz döntést így vagy úgy és meglátod, hogy mekkora súly esik le a válladról. Néha a félelmeink irracionálisak és valójában nincs is meghozandó döntés, csak el kell fogadni a tényt, hogy félsz és hogy tudod kezelni a helyzetet egészen addig, ameddig az érzés maradni akar. Ez a módja, hogy megszabadulj tőle.

Ha van egy fenyegető félelmed - talán aggódsz, hogy a vállalkozásod csődbe megy vagy talán nem tudod a hitelt törleszteni vagy esetleg a párod már nem szeret és elhagy valaki másért – gondold magadban a következőt: „Kit érdekel? Történjen, aminek történnie kell és ha ténylegesen megtörténik, akkor kezelni tudom a helyzetet.”. Ismételgessd ezt magadban, amikor rád tör ez a bizonyos félelem. Beszélj magadhoz a fejedben, ismételd a gondolatot: „Gyertek csak, akár egész nap képes vagyok a helyzet kezelésére”. Ne foglalkozz vele, hogy az adrenalin keresztüljárja a tested, fogadd el az érzést egészen addig, ameddig el nem tűnik. Ami hamarosan be fog következni, miután el kezdted a helyzet kezelését. Amikor megjelenik az érzés, csak ússz az árral. 

Tedd magad elfoglalttá, amikor félelmet érzel. Amikor valaki folyamatosan ki van téve a félelem érzésének, az feszült lesz és hamar kifárad. Az elfoglaltság a legutolsó dolog, amire az ember vágyik ilyen helyzetben, de mégis ez a legjobb gyógyír, mivel az elfoglaltság leköti az elmét és kimenőt ad a káros gondolatoktól. Keresd az emberek társaságát; ez az egyik legjobb módja annak, hogy megfeledkezz a stresszes helyzetről.

 

A szervezet fizikai reakciói az adrenalinra

 

Az alábbiakban felsorolásra kerülnek a szervezet különböző természetes reakciói az adrenalin hatására:

 

Küzdelem előtt reszketés

A lábak és egyéb végtagok az akaratunktól függetlenül reszkethetnek

 

Kiszáradt száj, torok

A szájüreg és a torok kiszáradhat

 

Reszkető hang

A hang színezete magasabb, idegesebb lehet, hallható reszketéssel

 

Csőlátás

A csőlátás pozitív oldala, hogy egy adott irányba növekszik a koncentráció mértéke, a negatív oldala, hogy lecsökken vagy teljesen eltűnik a perifériás látómező.

 

Izzadt tenyér, homlok

Az egyén tenyere, homloka izzadni kezd.

 

Émelygés, hányinger

Az adrenalin jelenléte a szervezetben hányást vagy hányingert is eredményezhet.

 

Felgyorsult bélműködés

Az egyén sürgős és ismételt késztetést érez a WC használatára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felelemakulonlegesemberekbaratja.blog.hu/api/trackback/id/tr771585531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása